Átmeneti silókkal segítené az Egyesült Államok az ukrán gabonaexportot

2022. június 15. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kedden Philadelphiában egy szakszervezeti kongresszuson azt mondta, szorosan együttműködnek az európai partnereikkel, hogy az Ukrajnában rekedt mintegy 20 millió tonna gabonát valahogy piacra tudják juttatni, ezzel csillapítva a háború nyomán kialakuló globális élelmiszerválságot. Az oroszok által blokád alá vont fekete-tengeri kikötőkön keresztül ezt jelenleg nem lehet megoldani, így Biden szerint az ukrán határra épített átmeneti silók jelenthetik a megoldást, a tervek szerint többek közt a lengyel-ukrán határon is építhetnek majd ilyeneket.

Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok egy olyan terven dolgozik, melyben vasúttal juttatnák ki a gabonát az országból, de ez szintén nem egyszerű, az ukrán vasút ugyanis széles nyomtávú, ami extra logisztikai problémákat vet fel. Ezen segíthetnének az átmeneti silók, ahol lehetne tárolni a gabonát, hogy ne kelljen egyből átpakolni egy másik vonatra a határon. Innentől már egy fokkal könnyebb lenne eljuttatni a szállítmányokat a világ többi részére, de Biden hangsúlyozta, hogy ez nem fog egyik napról a másikra megvalósulni.

A Mikolajivban található, az oroszok által megsemmisített Nika-Tera gabonatároló június 12-én – Fotó: Edgar Su / Reuters
A Mikolajivban található, az oroszok által megsemmisített Nika-Tera gabonatároló június 12-én – Fotó: Edgar Su / Reuters

Ahogy arról korábban írtunk, idén 45 százalékkal fog csökkenni Ukrajnában a betakarított gabona, a hiányt az egész világ megérzi. A 2021-es 86 millió tonna után idén várhatóan csak 48,5 millió tonna gabonát tudnak Ukrajnában betakarítani az orosz invázió miatt. Ukrajna bajait a csak körülményesen megkerülhető blokádon kívül az is tetézi, hogy Oroszország ipari mennyiségben rabolja el a terményeket és a mezőgazdasági gépparkot, illetve rombolja le a silókat és farmépületeket. Az ukrán búza világpiacról való eltüntetése az energiakártya után újabb adut jelent Moszkva számára, hiszen ezzel felértékelődik saját gabonakivitele, melyben ráadásul politikailag célzott módon részesíthet országokat.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!