Csütörtökön áll bíróság elé Nagy-Britanniában a zaklatással vádolt Kevin Spacey

2022. június 13. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön, helyi idő szerint délelőtt 10-kor kell megjelennie a bíróság előtt Nagy-Britanniában a négyrendbeli, három ember ellen elkövetett szexuális zaklatással vádolt amerikai színésznek, Kevin Spacey-nek. Spacey-t ezeken felül egy esetben azzal vádolják, hogy beleegyezés nélküli szexuális tevékenységre kényszerített egy személyt.

A 62 éves Spacey, akiről május elején írtuk meg, hogy főszerepet kapott a magyar Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága által több mint 1,2 milliárd forintos támogatást elnyerő A Nyugat kapujában című, tatárjárás idején játszódó történelmi filmben, korábban azt mondta, hogy „önként” megjelenik egy brit bíróságon, hogy válaszoljon az öt vádpontra. Az Amerikai szépség sztárja májusban a Good Morning America című műsornak adott nyilatkozatot, amelyben azt mondta, biztos benne, hogy be tudja bizonyítani ártatlanságát.

A 62 éves Oscar-díjas Spacey színészi pályafutása 2017-ben, az akkor ellene felmerült szexuális zaklatási vádak miatt szakadt félbe. A több felmerült vád miatt független vizsgálatokat is indítottak Spacey ellen, amelyek megállapították, hogy a vele dolgozók széles körben szexuális zaklatásnak voltak kitéve.

A színészt a zaklatási botrány kirobbanása után a Netflix sikersorozatából, a Kártyavárból (House of Cards) és egyéb szerepeiből is eltávolították – az eset után Spacey-t 31 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a producerek felé. Az egyetlen korábbi büntetőeljárást, amelyet szexuális szeméremsértés miatt indítottak ellene, miután állítólag egy 18 éves férfit molesztált, 2019-ben megszüntették.

Spacey mellett várhatóan az Amerikában már bűnösnek talált producer, Harvey Weinsteinnek is bíróság elé kell állnia az Egyesült Királyságban – ellene egy 1996-os zaklatási ügy miatt emelhetnek vádat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!