Bulgária alelnöke: Észak-Macedónia nem teljesítette a bolgárok kisebbségi jogaival kapcsolatos feltételeket

2022. június 13. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Iliana Iotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke vasárnap az Arad megyei Vingára látogatott, ahol részt vett a bolgár közösség ünnepségén, többek közt a vingai római katolikus templom felszentelésének 130. évfordulója alkalmából szervezett eseményen.

Az alelnök asszonyt arról kérdezték a jelenlévő újságírók, hogy Bulgária milyen feltételek mellett támogatná Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz.

„Hónapok óta kérjük nyugati partnerünket, nevezetesen az Észak-macedón Köztársaságot, hogy az Európai Unió többi országához hasonlóan tartsa tiszteletben a bolgár etnikumúak jogait, de sajnos az Észak-macedón Köztársaság eddig nem teljesítette kéréseinket. Ez a feltétel tehát meglátásunk szerint nem teljesült” – felelte Iliana Iotova.

Egy másik feltétel az volt, hogy az észak-macedóniai iskolai történelemtankönyvek ne ferdítsék el a valóságot, hanem korrekt módon ismertessék a történelmi eseményeket, jelenleg ugyanis ezekben a tankönyvekben nagyon sok hamis és a bolgár népet negatív fényben feltüntető állítás olvasható. „Mi azt kértük, hogy ezeket vegyék ki” – tette hozzá a Bolgár Köztársaság alelnöke.

Harmadik feltételként azt szabták meg, hogy Észak-Macedónia oldja fel a kommunista rendszer archívumainak titkosságát, azok ugyanis valószínűleg bizonyítékokat rejtenek a bolgár kisebbséggel szemben elkövetett visszaélésekről.

Iliana Iotova emlékeztetett, hogy Bulgária és Románia egyszerre csatlakozott az Európai Unióhoz, és ezt a lépést annak köszönhették, hogy eleget tettek egy sor szigorú feltételnek.

„Mi most semmi mást nem kérünk a szomszédainktól, csak azt, hogy ők is tegyenek eleget ugyanazoknak a kritériumoknak, amelyeknek mi is eleget tettünk” – jelentette ki a bolgár alelnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!