Zelenszkij: Donbasz kitart

2022. június 12. – 08:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos beszédében szombaton arról beszélt, hogy egy „diplomáciai maraton” utolsó szakaszához értek, ami másfél hét múlva zárulhat el. Ezzel arra utalt, hogy szombaton Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton Kijevben kijelentette: a jövő hét végéig véglegesítik az álláspontjukat arról, hogy Ukrajna megkapja-e az EU-s tagjelölti státuszt. Zelenszkij meggyőződése szerint a döntés nemcsak Ukrajnát, hanem az egész Európai Uniót is erősebbé teszi. Az ukrán elnök „nagyon gyümölcsözőnek” nevezte a von der Leyennel folytatott megbeszéléséket, és azt ígérte, még keményebben fognak dolgozni azért, hogy jó döntés szülessen.

Arra is reagált, hogy a részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyékben kiadták az első orosz útleveleket. Zelenszkij szerint kollaboránsokat és az oroszok környezetéhez tartozó személyeket mutattak be a hírekben herszoni és melitopoli lakosokként. Neki úgy tűnt, hogy nem orosz útlevelet akartak ezek az emberek, hanem elmenekülni.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán csapatok fokozatosan szabadítják fel Herszon régiót. Szombaton egy Tavriis'ke nevű falut sikerült visszafoglalniuk, és Zaporizzsja környékén is értek el sikereket. Szeverodonyeck városában viszont folytatódik az „ádáz utca harc”, fogalmazott az elnök. Donbasz kitart – jelentette ki Zelenszkij. Elmondása szerint szombatig összesen 32 ezer embert veszített Oroszország a háborúban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!