Lengyelországon és Románián keresztül próbálja kivinni gabonáját Ukrajna

2022. június 12. – 17:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországon és Románián keresztül próbálja exportálni gabonatermését Ukrajna, miután továbbra sem sikerült megállapodni Oroszországgal az ukrán kikötők felszabadításáról, írja a Sky News. Dmitro Szenik ukrán külügyminiszter-helyettes reméli, hogy ezzel el tudják kerülni a globális élelmiszerválságot.

A fekete-tengeri gabonaexport leállása miatt veszélybe került a nemzetközi élelmiszerbiztonság is: Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, az ellenőrzésük alatt álló területekről pedig nagyjából 30 millió tonna gabonát próbálnak most alternatív útvonalakon kivitetni az országból. Bár a dél-ukrajnai kikötőváros, Odessza megnyitása segíthetne Kijeven, az ukrán kormány attól fél, hogy ha felszedik az aknákat a tengerből, az oroszok támadásba lendülnek.

Gabonasilók a konstancai kikötőben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Gabonasilók a konstancai kikötőben – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Szenik ugyan elismerte, hogy a most létrehozott két útvonal szűkössége miatt „nem tökéletes”, de igyekeznek folyamatosan fejleszteni ezeket, és dolgoznak azon, hogy egy harmadik élelmiszerfolyosót is létesíthessenek a balti államok felé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!