Luhanszk kormányzója szerint az oroszok hullanak, mint a legyek, de az ukránok is napi 100-200 katonát vesztenek

2022. június 9. – 09:15

frissítve

Luhanszk kormányzója szerint az oroszok hullanak, mint a legyek, de az ukránok is napi 100-200 katonát vesztenek
Civilek és a katasztrófavédelem emberei takarítják a mariupoli színház romjait – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az EU további 205 millió eurós humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának.
  • A Kreml nem számít rá, hogy a Gazprom még több országba leállítaná a gázszállítást.
  • Az orosz megszállás alatt lévő Melitopolból elindultak az első gabonaszállítmányok a Közel-Keletre, az ukránok szerint az oroszok 600 ezer tonna gabonát loptak el tőlük.
  • Épületenként ötven-száz holttestet találnak Mariupolban, „a halál végtelen karavánjában” a testeket halottasházakba viszik, állítja a városvezetés.
  • Az ENSZ orosz nagykövete szerint „nagyon hamar fel fogják szabadítani” Donyecket és Luhanszkot.
  • 1,2 millió dollárt ad Dél-Korea Ukrajnának azért, hogy biztonságosan tudja működtetni az atomerőműveit.
  • Andrzej Duda lengyel elnök bírálta azokat az országvezetőket, akik telefonon egyeztetnek Putyinnal, és Oroszországot az arcvesztéstől féltik.
  • A donyecki szakadárok halálra ítéltek három férfit, két britet és egy marokkóit, akik Mariupolban az ukrán hadseregben harcoltak az oroszok ellen.
  • Zelenszkij főtanácsadója szerint az ukrán sereg naponta 100-200 katonát veszít.
  • Luhanszk régió kormányzója szerint az oroszoknak súlyosabbak a veszteségeik, mint az ukránoknak.
  • Egy BBC-nek nyilatkozó nyugati tisztségviselő szerint Szeverodonyeck el fog esni, az ukránok viszont kisebb előretörésekről számoltak be csütörtökön.

A brit hírszerzés legfrissebb infói szerint:

  • A harcok folytatódnak Szeverodonyeckben, de az oroszok az elmúlt két napban fokozták az előrenyomulást a harkivi régióban lévő Izjum térségétől délre. Oroszország előrehaladása Izjumnál április óta megrekedt.
  • Oroszország valószínűleg igyekszik visszanyerni a lendületet ezen a területen, hogy további nyomást gyakoroljon Szeverodonyeckre, és lehetőséget kapjon arra, hogy mélyebbre nyomuljon a donyecki területre.

Közel 480 esetben nyomoznak hazaárulás és Oroszországgal való együttműködés, kollaboráció gyanújával Ukrajnában, mondta az ukrán állami nyomozóiroda. (Kyiv Independent)

Az ENSZ orosz nagykövete egy friss interjúban továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva előrelépéseket tesz Ukrajnában, és a keleti Donyeck és Luhanszk régiót „nagyon hamar fel fogják szabadítani”.

Vaszilij Nebenzia a több mint száz napja tartó háborúról azt mondta, „nekem úgy tűnik, hogy van előrelépés. Senki sem ígért eredményt három nap vagy egy hét alatt. Egyes szakértők azt bizonygatják, hogy az orosz katonai művelet megtorpant, és sokkal lassabban halad, mint tervezték. De van haladás, folytatódik, és ez a Napnál is világosabb”.

Azt is mondta, ő nem tud olyan tervről, ami Kijev elfoglalásáról és egy bábkormány létrehozásáról szólt volna.

Nebenzia elismételte az orosz narratívát, miszerint a fő cél most, hogy felszabadítsák Donbaszt. „Csak időt kell adni neki, és látni fogják, hogy a donyecki és luhanszki régiót felszabadítják. És remélem, hogy ez nagyon hamar meg fog történni”, mondta. (Guardian)

Tudósításunkat a háború 105. napjáról itt tudja visszaolvasni, alább a fontosabb történések:

  • Az ukrán védők kiszorultak Szeverodonyeck belvárosából, már csak a város peremét ellenőrzik. Zelenszkij elnök szerint, ami itt zajlik, az valószínűleg az egész háború legnehezebb csatája.
  • A nemzetközi szervezetek vezetői elhúzódó válságtól tartanak. Az ENSZ-főtitkár azt mondta, 1,6 milliárd ember szenved az orosz invázió következményeitől, a WTO főigazgatója pedig attól fél, hogy az élelmiszerválság hónapok helyett évekig is eltarthat.
  • Az oroszok azt mondják, készek tengeri folyosókat nyitni az ukrán gabonaszállítmányok előtt, de a kijevi kormány szerint ezek csak üres szavak, és egyelőre semmi nincs, ami megvédené az ukrán kikötőket, ha a tengeri aknazárat felszedik.
  • Donyeckben épp zajlik az ukránok oldalán harcoló három külföldi állampolgár pere. Az orosz média azt írta, 20 évet kaphatnak, de korábban halálbüntetésről is volt szó. Az ukrán vezérkar állítja, törvényellenes, ami a katonákkal történik, hiszen őket is megilleti a hadifoglyoknak kijáró védelem.
  • Súlyosbodnak az Oroszország elleni amerikai pénzügyi szankciók, ezentúl az amerikaiak nem vehetnek orosz értékpapírokat. Közben megérkezett Ukrajnába a 40 milliárd dolláros amerikai segély első milliárdja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!