Elindultak a Közel-Keletre az első gabonát szállító vonatok az oroszok által megszállt Melitopolból

2022. június 9. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elindultak a gabonát szállító első vonatok az orosz kézen lévő dél-ukrajnai Melitopolból a Krím felé, jelentette be az oroszok által megszállt zaporizzsjai terület oroszok támogatását élvező egyik vezetője.

„Büszkén és örömmel tájékoztatom önöket, hogy az első vasúti kocsik, tizenegy vagon, a gabonával együtt elindultak a Krím felé. Megjósolható, hogy a közeljövőben ezek a szállítások a százszorosára fognak növekedni” – mondta Eugenyij Balickij, aki szerint a gabona Törökországba és a Közel-Keletre megy majd. „Az Orosz Föderáción keresztül küldünk gabonát. A fő szerződéseket Törökországgal kötjük. Az első vonatok már átmentek a Krím félszigeten, a Közel-Kelet irányába”, ami „Ukrajna hagyományos piaca”, mondta.

Ukrajna korábban azt állította, Oroszország 600 ezer tonna gabonát lopott tőlük, amit az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő Szevasztopol kikötőjébe szállították, majd onnan továbbszállítanak a Közel-Keletre. Szerintük a gabonát Ukrajna déli, megszállt területeiről lopták el.

Nemzetközi becslések szerint 20-25 millió tonnányi gabona rekedhetett Ukrajnában a háború miatt. A Kereskedelmi Világszervezet szerint ezt a gabonát nem sikerül a következő betakarítás előtt kihozni az országból, akkor az élelmiszer kárba megy, és hosszú éveken át hiányozni fog a nemzetközi gabonapiacról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ha Oroszország nem engedi Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon a kikötőiből, akkor világszerte emberek milliói éhezhetnek majd. (CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!