Ukrán kormány: Orosz blokád ide vagy oda, az ukrán kikötők aknamentesítése hat hónapig is eltartana

2022. június 7. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tarasz Viszockij, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettese szerint Ukrajnának körülbelül hat hónapra lenne szüksége a fekete-tengeri kikötők körüli víz aknamentesítéséhez, még akkor is, ha az oroszok feloldják a blokádot.

Ha Oroszország nem hajlandó feloldani blokádját, akkor Ukrajna legfeljebb havi kétmillió tonna gabonát tud majd exportálni – mondta Viszockij a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) konferenciáján. A háború előtt Ukrajna havonta hatmillió tonna gabonát tudott exportálni.

Az orosz sereg elfoglalta az ország több fekete-tengeri kikötőjét is, így több mint 20 millió tonna gabona rekedt Ukrajna silóiban. A gabonát közúton, folyón és vasúton próbálják exportálni a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében.

A kikötők aknamentesítése, és a gabonaszállító hajók elindítása kulcskérdés lett az utóbbi napokban. Az oroszok azt mondják, hogy ha felszedik az aknákat, akkor az ukrán hajók elkezdhetik elszállítani a búzát, az ukránok azonban nem bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy nem támadják-e meg őket a tenger felől is. Az aláaknázott kikötőkről, és arról, hogy lehet-e hinni az oroszoknak, ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!