Kínai szakértők: Oroszország biztosan veszít Ukrajnában, és ezzel Pekingnek sincs baja

2022. június 7. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínai elemzők szerint elkerülhetetlen Oroszország végérvényes veresége Ukrajnában – erről ír a Qubiton megjelent cikkében Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértő szerint a kínai elemzők képe lesújtó az oroszokról:

  • a Szovjetunió felbomlása óta csak folyamatosan hanyatlik az ország, ami hatással van az orosz hadsereg harci értékére is;
  • a moszkvai kormány képtelen biztosítani a napi több száz millió dollárba kerülő magas technológiai szintű háború hátterét;
  • az ukránok elszántsága és a nyugati segítség miatt kiegyenlítődtek a két fél között az erőviszonyok;
  • nemcsak katonai színtéren, de a diplomácia, a gazdaság és az információs hadviselés terén is érthetetlenül passzív Oroszország;
  • és bár valószínűleg a Kreml arra játszik, hogy minél gyorsabban befejezzék az offenzívát, és megtarthassák az eddig megszerzett területeket Kelet- és Dél-Ukrajnában, ez a kínaiak szerint nem fog sikerülni.

Pekingben azzal számolnak, hogy „Oroszország teljes veresége mellett” az Egyesült Államok fogja megnyerni a konfliktust, hiszen Washington külpolitikai érdekeinek megfelelően alakulnak az események nemcsak a fronton, de Ukrajna és Európa egészében is. Míg az elmúlt évtizedekben maga Ukrajna is igencsak megosztott volt a keleti-nyugati orientáció kérdésében, a háborúval kikerülhet Moszkva befolyási övezetéből, és „a nagy európai család”, vagyis az Európai Unió része lehet a jövőben. Ezzel párhuzamosan pedig az EU is megpróbálja minél szorosabbra fűzni a kapcsolatokat az észak-atlanti övezetben.

Ráadásul míg az ukránokat aktívan támogatják a nyugati országok, Sz. Bíró szerint a kínaiak passzivitása arra utalhat, hogy Pekingnek sem hiányzik egy erős Moszkva. Egy erős Oroszország ugyanis Ukrajna után a közép-ázsiai régió felé fordulhatna, hogy visszaépítse a szovjet idők dominanciáját a térségben. Ez viszont érdekellentétet szülhet Kínával – így nem meglepő, hogy bár névleg fenntartják a „stratégiai partnerséget” Moszkvával, valójában nem tekintenék tragédiának, ha Oroszország elveszítené az Ukrajna ellen vívott háborúját. Sőt, a történész szerint talán még jól is jöhet a kínaiaknak. A teljes cikket itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!