Bizalmi szavazás lesz hétfő este Boris Johnson brit miniszterelnök ellen

2022. június 6. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizalmi szavazást tart hétfő este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, miután összegyűlt a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél – jelentette be hétfőn Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője, írja az MTI.

Az AP hírügynökség közlése szerint a bizalmi szavazáshoz 54 konzervatív képviselő levele kellett, ami a konzervatívok 15 százaléka.

Ha Johnson elveszíti a szavazást a 359 konzervatív képviselő körében, akkor megfosztják a pártvezetői, és ezzel együtt kormányfői tisztségétől. Ha győz, a jelenlegi szabályok szerint egy évig biztosan nem kell szembenéznie hasonló szavazással.

A szavazás titkos, Johnsonnak egyszerű többséggel kellene biztosítania a miniszterelnökségét, azaz ha mindenki szavaz, 180 igent kell elérnie, írja a BBC.

Johnson nevét az elmúlt időben leginkább a covid-lezárások közepette tartott bulik tépázták meg, a bizalmi is ezzel van összefüggésben. A kormányfő irodája közleményben tudatta, hogy Johnson üdvözli a szavazást, mert ezzel elmagyarázhatja az ügyet a képviselőknek, végre pont kerülhet a hónapok óra tartó spekuláció végére, a kormány húzhat egy vonalat és továbbléphet.

A briteknél legutóbb 2018 decemberében volt ilyen szavazás, akkor Theresa May ellen, a Brexit intézési módja miatt. May 63 százalékkal győzött, de májusban mégis lemondott, Johnson követte őt a székben 2019 júliusában.

Kiakasztották a briteket a VIP-karanténbulik

Áprilisi cikkünkben azt írtuk, mivel Nagy-Britanniában elég szigorúak voltak a karanténszabályok, a közvéleményt meglehetősen felkavarta, hogy ők a családjukkal sem találkozhatnak, és eközben vezető politikusok titkos partikon vesznek részt. A londoni rendőrség nyomozása 12 ilyen elitbulit derített fel.

Május végén pedig arról számoltunk be, hogy megjelent az úgynevezett Sue Gray-jelentés, mely azt volt hivatott kivizsgálni, hogy mik történtek a brit miniszterelnöki hivatalban és más kormányzati intézményekben a koronavírus-járvány alatt. A jelentés részletesen ismerteti az egyes összejövetelek lefolyását, köztük egy 2020. június 18-i búcsúpartit, amelyen egy személy annyit ivott, hogy hánynia kellett, két másik személy között pedig kisebb összetűzésre került sor.

„Bármi is volt a kezdeti szándék, az, ami ezeken az összejöveteleken történt, és ahogyan ezek az események alakultak, nem volt összhangban az akkori Covid-szabályozásokkal” – áll a jelentésben. Ezenkívül Gray szerint a partikon résztvevők viselkedése több esetben is vállalhatatlan volt a takarítószemélyzettel és a biztonságiakkal szemben.

„A politikai és a hivatali felső vezetésnek egyaránt felelősséget kell vállalnia ezért a kultúráért”

– teszi hozzá Gray a jelentésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!