Nők is kerülhetnek mostantól vezető pozícióba a Vatikán kormányában

2022. június 5. – 21:48

frissítve

Nők is kerülhetnek mostantól vezető pozícióba a Vatikán kormányában
Híveit üdvözli a Szent Péter-bazilikából Ferenc pápa pünkösdvasárnap – Fotó: Vatican Media / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap lépett életbe a Vatikánban az az új kúriai konstitúció, amivel Ferenc pápa megreformálja a Római Kúriát, azaz a Vatikán kormányát. A katolikus egyházfőnek otthont adó állam új alkotmánya lehetővé teszi, hogy ne csak bíborosok és érsekek kerüljenek a minisztériumoknak megfelelő dikasztériumok élére, de akár világi személyek – és így nők is.

A Welt szerint a latinul „Praedicate Evangelium” (Hirdessétek az evangéliumot) című 50 oldalas dokumentumban egyértelműen látszik Ferenc pápa reformakarata. A világiak felé való nyitás mellett egyszerűsítette a Vatikán kormányzási struktúráját, és többek között dikasztériumi rangra emelte az alamizsnahivatalt is, amely a rászorulók megsegítéséről gondoskodik.

Az új kúriai konstitúciót március 19-én jelentették meg először, és életbe lépésével II. János Pál pápa 1988-ban kiadott „Pastor Bonus” (Jó Pásztor) nevű rendeletét váltja fel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!