Bucsába hívta a volt ukrán elnök azokat, akik országa ellen vannak

2022. június 3. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

„Akik Ukrajna ellen vannak, azokat szeretném meghívni: jöjjenek el velem, Ukrajna ötödik elnökével és én leszek a személyes vezetőjük. Jöjjenek velem Bucsába, Iprinbe, Csernyihivbe. Keressék fel azokat a helyeket, ahol több ezer ukránt öltek meg! Civileket, nőket és gyermekeket erőszakoltak és öltek meg.”

Ezt Petro Porosenko volt ukrán elnök mondta az Euronews-nak, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy Magyarország ellenzi az orosz kőolaj betiltását. Orbán Viktor csak hosszas alkudozás után bólintott rá az uniós olajembargóra, és sikerült kiharcolnia, hogy a csővezetéken keresztül érkező kőolaj mentesüljön az importtilalom alól.

Porosenko szerint az Európai Unió a tagállamok értékeken alakuló szövetsége, míg Oroszország alapja a pénz és a politikai korrupció. Az ilyen együttműködés pedig mérgező az országnak, a politikusoknak és a gazdaságnak is. Bár nem mondta ki konkrétan, hogy kinek címezte a meghívást, a kérdés fényében nehéz nem úgy értelmezni, hogy Orbánra gondolt elsősorban

Porosenko 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, a jelenlegi elnöktől, Volodimir Zelenszkijtől kapott ki a legutóbbi választáson.

A Kijevhez közeli Bucsában több száz civilt öltek meg orosz katonák, a holttesteket tömegsírokba temették. Bucsa polgármestere szerint legkevesebb 320 civilt öltek meg az orosz erők a városban. Az ott elkövetett atrocitások miatt többek között Joe Biden amerikai elnök és több nyugati vezető is háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta az oroszokat. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!