A Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft szerint az olajembargó ellehetetleníti az exportjukat

2022. június 3. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft szlovák olajipari vállalat szerint az orosz kőolaj uniós embargója jövőre ellehetetleníti a pozsonyi kőolajfinomító exportját. A vállalat szerint az embargó a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja. (Az uniós olajembargó tervéről itt írtunk részletesen.)

A Slovnaft dízelüzemanyag-gyártásának 27 százalékát a cseh, 20 százalékát az osztrák, 8 százalékát a lengyel és 7 százalékát a magyarországi piacon értekesíti. Míg benzingyártásának 23 százaléka a cseh, 19 százaléka a lengyel, 8-8 százaléka pedig az osztrák, illetve a magyarországi piacra kerül. Az embargó 8 hónapos átmeneti időszakkal számol, viszont a vállalat szerint 3 évre lenne szükségük a műszaki változtatások megvalósításához. „Több lehetőség volt Oroszország megbüntetésére, Nyugaton egy olyat választottak, ami a mi régiónkban kényes, nekik viszont nem fáj annyira. A büntetés 80 százalékát mi fizetjük meg, ők a maradékot” – mondta egy interjúban Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatótanácsának elnöke.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!