Ukrajna más országokkal együtt akar véget vetni az orosz tengeri blokádnak

2022. június 2. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán külügyminisztérium azt állítja, hogy más országokkal együtt azon dolgozik, hogy véget vessenek az orosz tengeri blokádnak, és újraindíthassák a gabonaexportot.

Kijev az ENSZ segítségét is kérte már, hogy újra tudjanak mezőgazdasági terményeket szállítani, de egyelőre nem jártak sikerrel.

„Felszólítjuk azokat az országokat, amelyek élelmezésbiztonsága jobban szenvedhet az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt, hogy használják ki a Moszkvával való kapcsolataikat, hogy rákényszerítsék az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldására és a háború befejezésére” – írta Oleg Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő a Facebookon.

Az ukránok a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrei, de most több millió tonna gabona ragadt be náluk. Emiatt sok ország búzahiánnyal néz szembe, és kínálat szűkössége az élelmiszerárakat is felhajtja.

Az emelkedő árak számos afrikai országot sújtanak. Az Afrikai Unió vezetője, Macky Sall szenegáli elnök pénteken találkozik Vlagyimir Putyinnal, hogy megvitassák a válságot. Hivatala szerint a látogatás célja a gabona- és műtrágyakészletek felszabadítása, valamint a konfliktus enyhítése. (BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!