Ukrajna 20 százalékát szállhatták meg az oroszok, Szeverodonyeck civiljei bunkerekben ragadtak

2022. június 2. – 08:32

frissítve

Ukrajna 20 százalékát szállhatták meg az oroszok, Szeverodonyeck civiljei bunkerekben ragadtak
Játszótér Borogyankában 2022. június 1-én – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az oroszok a Donyec partján fekvő Szeverodonyeck nagy részét ellenőrzésük alá vették, amivel a Donbasz felé tartó előrenyomulásukat segíthetik.
  • Az amerikaiak által ígért új fegyverszállítmány a háború eszkalálódásához vezethet az orosz külügyminiszter szerint, nyugati országok vonódhatnak be.
  • Angela Merkel volt német kancellár először ítélte el nyilvánosan a háborút, Ukrajnát szolidaritásáról biztosította.
  • A nemzetközi gyereknap alkalmából üres iskolabuszokkal emlékeznek Lvivben a háború gyerekáldozataira.
  • Áprilisban látványosan csökkent az oroszok olaj- és földgázkitermelése.
  • Oroszpárti katonai bloggerek is attól tartanak, hogy több elfoglalt területen nem marad elég védelem, így egy ukrán válaszcsapás végzetes lehet.
  • Zelenszkij azt mondta, Ukrajna húsz százalékát szállták meg az oroszok.
  • Az amerikaiak szárazföldön mozgatott konténerekkel oldanák meg az ukrán gabonexportot, míg Ukrajna szövetségeseket keres a tengeri blokád feloldásához.
  • Az oroszok szerint Ukrajna rosszul bánik a külföldi, kiképzetlen zsoldosaival.
  • AZ EU levette Kirill pátriárkát az új szankciós listáról. A pátriárka állítólag Magyarország kérésére ússza meg a büntetőintézkedéseket.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5375 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5320-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 266 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől szerdán 247 ember, köztük 93 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.

Az idei első négy hónapban a kőolaj és gázkondenzátum-termelés 4,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Oroszországban 52,7 milliárd köbméter földgázt termeltek áprilisban, 6,6 százalékkal kevesebbet tavaly áprilissal összevetve és 10,4 százalékkal kevesebbet márciushoz viszonyítva.

Az idei első négy hónapban az orosz gáztermelés éves szinten 1,8 százalékkal, 226 milliárd köbméterre mérséklődött. (MTI)

  • Az orosz hadsereg elfoglalta a stratégiai jelentőségű, kelet-ukrajnai Szeverodonyeck nagy részét. Az ukránok Liszicsanszk felé vonulnak vissza.
  • Ukrajna szerint Szeverodonyeckben találat ért egy salétromsavas tartályt, amelyből mérgező gáz került a levegőbe
  • Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok olyan modern rakétarendszert küld Ukrajnának, amivel védekezni tudnak az orosz tüzérség támadásai ellen.
    Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta: Moszkva „rendkívül negatívan” értékeli az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatást. A Kreml szóvivője szerint pedig csak olaj a tűzre a fegyveradomány.
  • Zelenszkij szerint az orosz invázió 98 napja alatt 243 gyermek meghalt, 446 megsebesült, 139 pedig eltűnt.
  • Az Oroszországban kitermelt kőolajmennyiség negyede eltűnhet a világpiacról az Európai Unió által bevezetett importszankciók miatt, mivel a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!