Kövesi: Ha pénzügyminiszter lennék, álmatlan éjszakáim lennének az európai pénzek eltűnése miatt

2022. június 02. – 16:35

Kövesi: Ha pénzügyminiszter lennék, álmatlan éjszakáim lennének az európai pénzek eltűnése miatt

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha pénzügyminiszter lennék, valószínűleg álmatlan éjszakáim lennének emiatt. Különösen a jelenlegi gazdasági környezetben, amikor az infláció nagyon magas” – mondta Laura Codruţa Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) főügyésze az Euronews-nak az ügyészség első évfordulóján.

Laura Codruţa Kövesi szerint a hatóságok nem tesznek elég erőfeszítést arra, hogy az adócsalást visszaszorítsák. Az uniós adóhatóságok évente mintegy 130 milliárd eurónyi általános forgalmi adót (ÁFA) veszítenek, amelyből 30-60 milliárd eurót adócsalás miatt nem szednek be, vagy egyszerűen azért, mert „ellopják” az államkincstárból.

Tevékenységének első évében az Európai Ügyészség 929 nyomozást indított, 28 vádiratot bocsátott ki, és négy ítéletet hozott, valamint 259 millió dollár vagyon befagyasztására vonatkozó bírósági végzést biztosított. A sikerek ellenére Kövesi sajnálja, hogy még mindig érvelnie kell egyes uniós vezetőknek az Európai Ügyészség munkájának fontossága mellett. Szerinte gyakran nem látják át, hogy a bűnszervezetek tevékenysége milyen következményekkel járhat a gazdaságra nézve.

A romániai főügyész az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élén vált közismertté. Azóta a luxembourgi székhelyű független ügyészség Európai Ügyészség vezetőjeként feladata az uniós költségvetéseket károsító bűncselekmények, köztük a csalás, a korrupció és a pénzmosás kivizsgálása.

Az ügyészséghez 22 uniós tagállam csatlakozott, és az egyik legnagyobb előnye, hogy határokon átnyúló bűncselekményeket vizsgálhat, miközben a nemzeti hatóságok a saját területükre korlátozódnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!