A heves harcok miatt lehetetlen kimenekíteni a civileket Szeverodonyeckből

2022. június 2. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború egyik legforróbb pontja most Szeverodonyeck, ahonnan ellentmondásos hírek érkeznek. A Luhanszk-régió ukrán katonai vezetője, Szerhij Hajdaj szerint az oroszok elfoglalták a várost.

Hajdaj ugyanakkor azt is közölte, hogy ellentámadásba lendülő ukrán csapatok néhány utcából kiszorították az oroszokat, és néhány hadifoglyot is ejtettek.

A város még ukrán kézen lévő része a szeverodonyecki ipari terület, ahol még sok civil is próbálja átvészelni a támadásokat. Hajdaj azt mondta, a gyár alatti, szovjet időkben létesített bunkerekben nagyjából 800-an vannak, köztük gyerekek is.

A heves harcok és a folyamatos ágyúzás miatt most lehetetlen az evakuálásuk, de többen eleve visszautasították a lehetőségét, hogy elhagyják a gyárat. Hajdaj mindenesetre felszólította a civileket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A háború előtt 120 ezres városban még nagyjából 15 ezer ember tartózkodik.

Az Azot gyárat már több találat is érte, kedden egy salétromsavas tartályt is kilőttek az oroszok, de Hajdaj szerint nem fenyegeti a vegyi anyag az emberek életét. Úgy véli, katonailag nem jelentős az Azot, nem hinné, hogy olyan hetekig tartó harcok bontakoznának ki itt, mint a mariupoli Azovsztal acélgyárban. (CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!