Brit hírszerzés: Az oroszok megszenvedik az altisztek hiányát

2022. május 30. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapításai:

  • Oroszország komoly veszteségeket szenvedhetett el a közép- és alacsonyabb rangú tisztjei körében. A dandár- és zászlóaljparancsnokok valószínűleg azért szállnak maguk is harcba a frontvonalban, mert nagyfokú személyes felelősséggel tartoznak az egységeik teljesítményéért.
  • Az alacsonyabb rangú tiszteknek is kellett személyesen irányítaniuk a legalacsonyabb szintű taktikai műveleteket is, mert az orosz hadseregben hiányzik az az altiszti állomány, amely ezt a szerepet a nyugati seregekben betölti.
  • Az, hogy emiatt nagy arányú veszteség éri a tisztek fiatalabb generációját, valószínűleg súlyosbítani fogja a parancsnokság és az irányítás modernizálása terén fennálló problémákat.
  • Azok az orosz taktikai zászlóaljcsoportok (BTG), amelyeket Ukrajnában több egység túlélőiből alakítanak újjá, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak az ilyen alacsonyabb szintű vezetők hiánya miatt. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek. Az orosz és az ukrán haderőről itt írtunk részletesebben.)
  • Mivel az ukrajnai orosz erők körében több hiteles jelentés is beszámol helyi zendülésekről, a tapasztalt és hiteles szakasz- és századparancsnokok hiánya valószínűleg a morál további romlásához és az alacsony fegyelem fennmaradásához vezet.

Az ukrajnai háború állásáról, az orosz (és kisebb mértékben az ukrán) csapatok moráljának problémájáról, illetve a harcok várható alakulásáról ebben a cikkünkben olvashatják Rácz András biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő meglátásait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!