Halálbüntetést is kaphatnak a mariupoli acélgyár ukrán védői, állítják a donyecki szakadárok

2022. május 30. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Halálbüntetés várhat a mariupoli Azovsztal acélgyár ukrán védőire, akik most jórészt az oroszbarát szakadár állam, a Donyecki Népköztársaság (DNR) erői kezében vannak, írja az AFP jelentése alapján a Guardian.

Orosz tisztviselők egyenesen terrorizmussal vádolják az Azov-ezred katonáit is magában foglaló ukrán védőket. Korábban pedig beszámoltunk arról, hogy az ukrán hadifoglyokat a szeparatisták törvényszéke állíthatja bíróság elé – ezt most megerősítette a szakadár kvázi-állam igazságügyi minisztere is:

„A bíróságon döntenek majd róluk. Ilyen bűntettekért a legmagasabb büntetést szabjuk ki a DNR-ben – a halálbüntetést. Minden hadifogoly a DNR területén van”

– mondta Jurij Szirovatko, hozzátéve, hogy közel 2300 katonát vittek el az Azovsztal területéről.

Buszon szállítják ki az Azovsztal acélgyárból az ukrán védőket – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Buszon szállítják ki az Azovsztal acélgyárból az ukrán védőket – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Bár a mariupoli acélgyár védői nyolcvan napig kitartottak, most úgy tűnik, hősiességük lehet a vesztük is: „Ezek az emberek katonai értelemben teljesen egyértelműen hősök” – mondta róluk a Telexnek Rácz András történész, aki szerint viszont „Oroszország nem akarna hősöket átadni Ukrajnának”. Mivel a Donyecki Népköztársasághoz hasonló szakadár entitások „nemzetközi jogi értelemben tökéletes fekete lyukak”, Rácz szerint „Oroszország ki tudja szervezni a kegyetlenkedéseket az általa fenntartott szeparatistáknak”, ez pedig akár az Azovsztal védőinek kivégzését is jelentheti.

Részletesen a mariupoli védők helyzetéről és az ukrajnai háború aktuális állásáról itt olvashat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!