A nagy ígéretek ellenére Németország alig küldött fegyvert Ukrajnának kiszivárgott dokumentumok szerint

2022. május 30. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nagy figyelmet kapott korábban, hogy Németország hosszú hagyományt megtörve fegyverszállításra szánta el magát Ukrajna megsegítésének érdekében, egyelőre a megvalósult fegyverszállítmányok jelentősen elmaradnak az ígéretektől – állítja a Welt am Sonntag a lap birtokába jutott dokumentumok alapján.

A lap szerint Németország március 25. óta csak két fegyverszállítmányt küldött Ukrajnának, és ezek is az ígértnél jóval kevésbé jelentős tételeket tartalmaztak: 4600 páncéltörő aknát, géppuskaalkatrészeket, rádiókat, kézigránátokat és más robbanószereket. A német kormány április végén hosszú hezitálás után jóváhagyta nehézfegyverek, köztük harckocsik Ukrajnába küldését, ebből egyelőre semmi nem valósult meg: a beígért ötven Gepard önjáró légvédelmi gépágyú és hét Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack első darabjai csak júliusban érkezhetnek meg.

Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok Münsterben 2022. február 14-én – Fotó: Philipp Schulze / DPA / AFP
Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok Münsterben 2022. február 14-én – Fotó: Philipp Schulze / DPA / AFP

Mindez éles ellentétben áll Olaf Scholz német kancellár retorikájával, amelyben rendre határozott támogatásáról biztosítja Ukrajnát, de számos másik NATO-tagállam gyakorlatával is, amelyek a németnél jóval jelentősebb fegyvertámogatást biztosítottak eddig Ukrajnának. Szombaton Andrzej Duda lengyel elnök is kritizálta Németországot, mert a korábbi ígéret ellenére nem látta el Lengyelországot harckocsikkal, cserébe azokért a szovjet gyártmányú harckocsikért, amelyeket a lengyelek átadtak Ukrajnának.

A német kormány biztonsági okokra és minősített adatokra hivatkozva nem kommentálta az állításokat.

Arról, hogy hogyan alakítja át a német külpolitikát az orosz–ukrán háború, és hogyan birkózik meg a német kormány az ezzel járó kihívásokkal, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Times, Telegraph)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!