Szlovákia júniustól 65 százalékkal akarja csökkenteni az orosz gáztól való függőségét

2022. május 27. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Richard Sulik szlovák miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Szlovákia júniustól jelentősen csökkenti függőségét az orosz gázszállításoktól. Azt monda, hogy Szlovákia június 1-től 65 százalékkal csökkenti az orosz gáztól való függőségét, az ország gázellátása 2023 végéig garantált. A teljes szlovák fogyasztás fedezetéül szolgáló földgáz mintegy 32 százaléka Norvégiából származik majd, 34 százaléka pedig cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában horvát, olasz, belga és brit kikötőkből érkezik.

A gazdasági miniszteri posztot is betöltő Sulik azt mondta, hogy Szlovákia gázkereslete évente mintegy 5 milliárd köbméter. Hozzátette, hogy továbbra is vásárolnak majd földgázt Oroszországtól, a szlovák állami földgázipari vállalatnak (SPP) 2029-ig van érvényes szerződése az oroszokkal. Sulik szerint a július 10-ig a különböző irányokból beérkező gázszállítmányok annyira feltöltik a szlovák tározókat, hogy az 2023 március végéig szavatolja a biztonságos gázellátást.

Szlovákia gázszükségletének mintegy 85 százalékát fedezik jelenleg az orosz szállítások.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!