Leszedték az ukrán zászlót a Putyinról elnevezett kirgiz hegycsúcsról

2022. május 27. – 23:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leszedték az ukrán zászlót a kirgizisztáni Vlagyimir Putyin-hegycsúcsról – jelentette be pénteken Eduard Kubatov, a kirgiz hegymászószövetség elnöke. „Kellemetlen számomra, hogy belerángattak a politikába... A kirgiz hegyeken kirgiz zászlóknak kell lobogniuk, ebben biztos vagyok” – mondta Kubatov, aki azt állította, hogy az ukrán zászló eltávolítása a szövetség saját kezdeményezésére történt.

A hét elején kikerült egy Twitter-videó arról, hogy valaki ukrán zászlót tűzött ki az orosz elnökről 2011-ben elnevezett, korábban névtelen 4446 méter magas hegycsúcsra. A videó készítőjét és hegymászó társát a rendőrség kihallgatta, de végül nem emeltek ellenük vádat, annak ellenére sem, hogy a kirgiz rendőrség korábban azt javasolta, hogy az elkövetőket pénzbírsággal sújtsák. A hegymászó nem ismerte el, hogy ő tűzte volna ki a zászlót, szerinte „valamiféle huligánok” lehettek azok.

Miután az ukrán kormány is felkapta a történetet, a kirgiz hegymászószövetség tagjai csütörtökön leszedték a zászlót, és egy kirgiz zászlót tűztek ki helyette. A szövetség vezetője, Kubatov az AFP-nek azt mondta, „semmiféle politikai szándék” nem állt a döntés mögött.

(The Moscow Times)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!