Szakértők: Oroszország el akarja pusztítani az ukrán népet

2022. május 27. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai New Lines Institute for Strategy and Policy és a kanadai Raoul Wallenberg Centre for Human Rights közös jogi jelentésében azzal vádolja Oroszországot, hogy népirtást szít Ukrajnában, és céljává vált elpusztítani az ukrán népet.

A jelentést ez olyan jelenségekkel indokolja, mint a civilek tömeges kivégzése, a deportációk, és az orosz vezetés dehumanizáló Ukrajna-ellenes retorikája. Az orosz állam vezetői gyakran jellemzik az ukránokat „bestiális”, „alávaló” népként, vagy egyszerűen csak „mocsok”-ként hivatkoznak rájuk.

A jelentés az első független jelentés, ami az orosz-ukrán háborúban történő lehetséges népirtásról készült. Harminc jogi és népirtási szakértő írta alá. A dokumentumot pénteken küldik ki a világ kormányainak és vezetőinek, de a CNN-hez korábban eljutott egy példány.

Az ENSZ népirtási egyezményéhez hozzátartozik, hogy minden tagnak jogi kötelessége van azt megakadályozni. A dokumentum szerint az orosz állam az egyezmény több cikkelyét is megszegi a háborús cselekedeteivel.

A jelentés az ukrajnai eseményeket a srebenicai mészárláshoz hasonlítja, olyan szempontból is, hogy a több ezer bosnyák férfi és gyerek meggyilkolása túl későn került a nemzetközi figyelem középpontjába.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!