Reuters: Vasárnap megállapodhatnak az olajembargóról, ami egy ideig nem vonatkozna a vezetékes olajszállításra

2022. május 27. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós tagállamok még pénteken is azon fáradoztak, hogy véglegesítsék az orosz olajembargóról szóló megállapodást. Az új alku lényege az lenne, hogy különválasztják a tengeri és a vezetékes olajszállítást, és utóbbit egy időre mentesítenék az embargó alól – írja a Reuters uniós források alapján. Ezzel a megoldással érnék el, hogy a magyar kormány is megszavazza a hatodik EU-s szankciócsomagot.

Ha a tagállamok küldöttei vasárnap Brüsszelben elfogadják ezt a megoldást, akkor a május 30-31-i EU-csúcstalálkozón az országok vezetői jóváhagyhatják az újabb szankciókat.

„Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása azzal fenyeget, hogy a jövő heti csúcstalálkozót PR-katasztrófává válik, és leleplezi az EU-n belüli széthúzást” – nyilatkozták EU-s tisztviselők a Reutersnek. „Megalázó lenne, ha egyáltalán nem tárgyalnánk a szankciókról, mert nincs egyetértés, vagy ha a csomagból teljesen kivennénk az olajembargó részét, csak azért, hogy a többi elemet átnyomjuk” – mondta egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő.

„Az elképzelés tehát az, hogy legyen olajembargó legyen, de a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket egy ideig mentesítsük ez alól, hogy időt adjunk az Európai Bizottságnak és Magyarországnak a probléma megoldására” – mondta a tisztviselő, hangsúlyozva, hogy a csúcstalálkozó előtti megállapodás messze nem garantált.

A magyar kormány szerint legalább 750 millió euróba kerülne, hogy a hazai hálózatot átállítsák az orosz nyersolajról, és ez a beruházás akár négy évig is eltarthat. Korszerűsíteni kellene a finomítókat, és a Horvátországból érkező Adria kőolajvezetéket is bővíteni kellene.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!