Oroszország 500 aknát helyezett el a Fekete-tengeren az ukránok szerint

2022. május 27. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország 400-500 régi szovjet aknát helyezett el a Fekete-tengeren, amik viharok idején leszakadnak a horgonyaikról és elsodródnak – lehetetlenné téve az áruexportot ukrán kikötőkből.

Szerhij Bratcsuk, az Odesszai terület katonai közigazgatásának szóvivője szerint Oroszország a kikötők blokkolásával „élelmiszerválságot okozott a világban”, mégis Ukrajnát okolja ezért. Ukrajna kikötői a háború február 24-i kezdete óta le vannak zárva, a létfontosságú ukrán gabonaexportot felfüggesztették, 20 millió tonna gabona rekedt az országban.

Az ukrajnai kikötők használhatatlanok, ezért a gabonakereskedők teherautón, vonaton és bárkákkal próbálják eljuttatni terményeiket a romániai Konstancába, amely így rövidesen Európa egyik legforgalmasabb kikötőjévé válhat. Az ukrán gabonaexport visszaesése azonban így is súlyos hatásokkal jár. Erről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!