Az ukrán hadseregben is megjelentek kritikus hangok

2022. május 27. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta az egyik legmeghatározóbb narratíva az, hogy az orosz csapatok morálja alacsony, az ukránok pedig hatalmas elszántsággal védik a hazájukat. Az esetek túlnyomó többségében ez igaz is lehet, de vannak kivételek.

Ilyen kivételes esetekről ír a Washington Post, az amerikai lap egy önkéntes század két tisztjét idézi, akik amiatt aggódnak, hogy a parancsnokaik nem támogatják megfelelően őket a frontvonalon.

Önkéntesekről van tehát szó, azaz nem az ukrán haderő legkomolyabb erőiről, mégis ritkán hallani az ukrán seregen belül kritikus hangokat. Szerhij Lapko századparancsnok például azt mondta: „A parancsnokságunk nem vállal felelősséget. (…) Nem kapunk tőlük támogatást”. Lapkoék nem hajlandóak tovább harcolni, ezért várhatóan letartóztatják és hadbíróság elé állítják őket.

A lap egy olyan csapatról is ír, akik a 115. ukrán dandár 3. zászlóaljához tartoznak, és Szeverodonyecknél harcolnak. Azt mondták, azért tagadták meg a szolgálatot, mert „nincsenek harcparancsnokaik, nincs felszerelés, nincs tisztelet”. A szeverodonyecki fronton van jelenleg a legvéresebb küzdelem, az oroszok megpróbálják bekeríteni a várost.

„Már két hete várjuk az erősítést” – mondta az egyik katona. „A biztos halálba küldenek minket”. Ugyanennek a zászlóaljnak egy másik harccsoportja viszont egy videóval válaszolt, amelyben dezertőröknek nevezik a szolgálatot megtagadókat, akik cserbenhagyták bajtársaikat. „Biztos azt hiszik, nyaralni jöttek ide” – mondta egyikük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!