Az osztrák kancellár szerint Putyin kész tárgyalni a fogolycserékről

2022. május 27. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin kész tárgyalni Ukrajnával a fogolycseréről – állítja Karl Nehammer osztrák kancellár, miután pénteken 45 perces telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel. „A beszélgetés nagyon intenzív, nagyon komoly volt” – foglalta össze Nehammer.

„Putyin pozitív jeleket adott arra vonatkozóan, hogy lehetővé tegye az ukrán áruk exportjának megoldását a fekete-tengeri tengeri kikötőkön keresztül. Több millió tonna búzáról és gabonáról van szó, amit ki kellene vinni Ukrajnából.” – mondta a kancellár. Nehammer kifejtette, hogy Putyin megpróbálta a világ nagy részén tapasztalható élelmezési bizonytalanságot a szankciók következményeként beállítani. „De háború nélkül ezek az Oroszország elleni szankciók egyáltalán nem léteznének” – állítja Nehammer, hogy ezt mondta Putyinnak.

A kancellár szerint Putyin biztosítékot adott arra, hogy a fogolycserére irányuló erőfeszítéseket ismét fokozni fogják. Nehammer azt mondta, Putyin arról is biztosította, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt szabad hozzáférést kap a hadifoglyokhoz, azonban azt is követelte, hogy ezt a hozzáférést az ukrajnai orosz hadifoglyoknak is biztosítsák. Ami a gázszállításokat illeti, a kancellár szerint Putyin megígérte, hogy „minden szállítást teljes mértékben teljesíteni fognak”.

„Továbbra is fontos, hogy Vlagyimir Putyint szembesítsük az Ukrajna elleni agresszió következményeivel. A katonai és humanitárius helyzet a Donbasszban és más harci övezetekben drámai. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenved el naponta. Humanitárius szinten Ausztria mindent megtesz a háború szörnyű következményeinek enyhítése érdekében, ezért a súlyosan sérült civileket, nőket és gyerekeket is ellátjuk, és orvosi ellátásban részesítjük őket” – mondta Nehammer.

„Az is fontos, hogy megoldást találjunk az ukrán termés exportjának kérdésére, mielőtt az a földeken rohadna meg, és ezzel egyidejűleg éhínséget okozna a világ számos részén. Támogatom António Guterres ENSZ-főtitkár erőfeszítéseit ebben a tekintetben” – tette hozzá az osztrák kancellár.

(Kurier, ORF)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!