Zelenszkij szóvá tette, hogy Magyarország miatt nincs olajembargó

2022. május 25. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élőben kapcsolódott be a davosi világgazdasági fórumra, ahol megemlítette, hogy Magyarország, pontosabban az ország orosz olajhoz való hozzáállása miatt nem lesz olajembargó Oroszország ellen.

Zelenszkij szerint Magyarország azzal indokolja a döntését, hogy jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy le tudjon mondani az orosz olajról.

„Mondogatják nekik, hogy ott, Ukrajnában emberek, gyerekek halnak meg, megölik őket. Úgy, mint a 18 éves gyilkos Texasban, csakúgy hozzánk is 18 éves katonák jöttek Oroszországból, és gyerekeket kínoztak. Beszéltek nekik erről, ők viszont azt mondják: mindent értenek, de honnan szerezhetnének pénzt” – fejtegette Zelenszkij, aki az „ők” alatt feltételezhetően Magyarországot értette.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy biztos benne, sikerül megoldani a kérdést, és elfogadtatni az olajembargót Magyarországgal.

„Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy egységesek legyünk, de azért is kell döntéseket hoznunk, hogy megtörjük az orosz hadigépezetet, és nyomás alá helyezzük a Kremlt, hogy a háborúnak vége legyen” – mondta újságíróknak szerdán Michel.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor is korábban azt nyilatkozta, hogy Magyarország akkor szavazza meg az orosz olaj embargóját, ha az energiaszükségleteit más forrásokból biztosítják. Orbán a héten levelet is írt Michelnek, amiben kifejtette: nem hajlandó tárgyalni az embargóról.

(MTI, Pravda, Sky)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!