Oroszországban megszavazták a szerződéses katonák felső korhatárának eltörlését

2022. május 25. – 14:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz törvényhozók megszavaztak egy új törvényt, amely eltörölné a szerződéses katonák esetében a korhatár maximumát – írja a Guardian.

A jelenlegi szabályozás szerint az orosz sereghez szerződésesként csak 18–40 év közötti oroszok és 18–30 év közötti külföldi állampolgárok csatlakozhatnak, de a korhatár maximumának letörlésével bármilyen idős emberek jelentkezhetnek ilyen pozíciókra.

A hivatalos indoklás szerint azért módosítják a törvényt, mert bizonyos hadtechnikai eszközök működtetéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség és azt állítják, hogy 40–45 éves korban válnak a legtöbben elég tapasztalttá ilyesmihez. A törvényhozók hozzátették, hogy a törvényjavaslat megkönnyítené a civil orvosok, mérnökök, valamint a műveleti és kommunikációs szakemberek toborzását is.

Katonai szakértők szerint azonban inkább arról van szó, hogy országnak gyalogoshiánnyal kell szembenéznie.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!