Extrém időjárás: tornádó pusztított Németországban, miközben Spanyolországban 42 fokos hőhullám van

2022. május 21. – 11:43

Extrém időjárás: tornádó pusztított Németországban, miközben Spanyolországban 42 fokos hőhullám van
A látvány a vihar után Paderbornban – Fotó: Lino Mirgeler / picture alliance via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

57 ember sérült meg viharokban Németországban, és egy meghalt az északnyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. Az Emmelinde névre keresztelt vihar hidegfrontja nagy sebességgel tart kelet felé.

A Telex beszámolója szerint összesen három helyen pusztított tornádó: Paderbornban, Lippstadtban és Höxter egyik kerületében, Lütmarsenben, valamint voltak heves viharok Észak-Rajna-Vesztfália más részein és más tartományokban is.

A sérülések közül 43 Paderbornban történt. Ott több ember állapota súlyos, a legsúlyosabb esetet pedig helikopterrel a bielefeldi kórházba szállították. Bajorországban 14-en sérültek meg, köztük több iskolás gyerek egy faházban.

Számos fa kidőlt, anyagi kár keletkezett főleg épületekben, és a vihar után jelentős mennyiségű törmeléket és szemetet kell eltakarítani. A helyszínen készült videókon látszik, hogy a szél ágakat tör le, tetőket tesz tönkre. A helyi tűzoltóknak kidőlt fák és beszakadt tetők miatt kellett intézkedni leggyakrabban.

Halálos áldozatai is voltak a viharnak

A német rendőrség szerint két francia állampolgár meghalt, miután motoros siklóernyőjüket erős széllökés elkapta, és lezuhant egy németországi mezőn. A siklóernyők, amelyeken egy férfi és egy nő utazott, a szász-anhalti hatóságok szerint egy ballenstedti repülőtérről indultak, Berlintől mintegy 175 kilométerre délnyugatra.

Köln városában az iskolák már pénteken délelőtt bezártak, hogy a diákoknak legyen idejük biztonságban hazajutni a viharok előtt. Délebbre, Ahrweiler megyében pénteken minden iskola zárva maradt.

42 fokos a hőség Spanyolországban

Spanyolországban eközben 15 fokkal az átlag fölé emelkedett a hőmérséklet, új májusi melegrekordot döntve. A kontinensen uralkodó időjárás közötti kontraszt nem is lehetne szembetűnőbb: Németország egyes részein veszélyes viharok söpörtek végig, Spanyolországban pedig hőség forrósította a talajt. A tudósok szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!