Baloldali kormány alakulhat Ausztráliában

2022. május 21. – 20:45

Baloldali kormány alakulhat Ausztráliában
Anthony Albanese, a Munkáspárt elnöke – Fotó: Wendel Teodoro/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a jobboldali-liberális pártszövetség 2013 óta tartó korszaka Ausztráliában, most már csak az a kérdés, hogy a Munkáspárt egyedül vagy néhány független képviselő támogatásával fog kormányozni.

Kilenc év jobboldali-liberális kormányzás után szinte biztos, hogy baloldali kormánya alakul Ausztráliának, tudósít a HVG. A szombaton tartott választáson a Munkáspárt szerezte a legtöbb parlamenti helyet, és az ugyan még nem biztos, hogy egyedül meglesz a többségük, de ha máshogy nem, néhány független és kisebb pártból érkező képviselő támogatásával már kormányképesek lesznek.

Néhány körzetből nincs még eredmény, de a mostani állás szerint a Munkáspártnak 72 parlamenti helye már biztosan van – a többséghez 76 szükséges -, az országot 2013 óta vezető jobboldali-liberális pártszövetség eddig csak 51 mandátumot nyert el.

Így a következő ausztrál miniszterelnök Anthony Albanese lehet. Ő lesz az első olyan ausztrál kormányfő, akinek a felmenői nem Angliából érkeztek Ausztráliába, hanem olasz származású. Scott Morrison, a kormányt 2018 óta vezető miniszterelnök elismerte a vereségét.