Az ukrán civil meggyilkolásával vádolt Sisimarin társa szerint is parancsra ölt az orosz katona

2022. május 19. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódott a vád szerint egy ukrán civilt megölő Vagyim Sisimarin orosz katona pere Kijevben. A bíróság meghallgatta Sisimarin egyik katonatársát, Ivan Maltyiszevet is, aki felidézte a tárgyalt eset körülményeit.

A csapatuknak vissza kellett vonulnia, mert támadás érte a tankoszlopot. Elvettek az arra járó civilektől egy autót, amikor meglátták azt a 62 éves civilt, akit Sisimarin lelőtt. Maltyiszev szerint Sisimarin parancsra lőtte le az ukrán férfit, mert úgy látták, elővette a telefonját, és bizonytalan volt, mire készül. Az orosz katonák feljebbvalója rákiabált Sisimarinra, hogy azonnal nyisson tüzet az ukrán férfira. Három vagy négy lövést adhatott le.

A fegyvereket is bevitték a tárgyalásra, mert az orosz katonák úgy adták meg magukat az eset után, hogy a fegyvereik is náluk voltak.

Vagyim Sisimarin a vádlottak padján, Kijevben 2022. május 18-án – Fotó: Genya Savilov / AFP
Vagyim Sisimarin a vádlottak padján, Kijevben 2022. május 18-án – Fotó: Genya Savilov / AFP

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, a 21 éves Vagyim Sisimarin a vád szerint az invázió kezdete utáni napokban lelőtt egy fegyvertelen 62 éves civilt. Csütörtökön három bíró fogja meghallgatni a vádlottat és az áldozat özvegyének vallomását. Az orosz katona már szerdán „teljes mértékben” bűnösnek vallotta magát. Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!