Svédország bejelentette, hogy hivatalosan is beadja a NATO-csatlakozási kérelmét

2022. május 16. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Svédország hivatalosan is beadja NATO-csatlakozási kérelmét, írja a Washington Post. „Tájékoztatni fogjuk a NATO-t, hogy szeretnénk a szövetségi rendszer tagjává válni” – mondta a miniszterelnök.

A javaslat elsöprő többséget kapott a svéd parlamentben, a nyolc parlamenti pártból csupán kettő nem támogatta, hogy Svédország beadja a kérelmét. Hétfői beszédében a miniszterelnök „történelmi fordulatnak” nevezte a csatlakozást Svédország biztonságpolitikájában. Svédországnak szüksége van a tagsággal járó biztonsági garanciákra, mondta.

Mind a kormányzó Szociáldemokrata Párt, mind Magdalena Andersson vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Svédországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz. A skandináv ország több mint 200 év után adná fel semlegességét.

A bejelentés után Emmanuel Macron francia elnök hivatala, Dánia, Izland, Norvégia és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is üdvözölte Svédország lépését.

Vasárnap Finnország is jelezte hivatalos csatlakozási szándékát. A csatlakozási javaslatot várhatóan hétfőn terjesztik a finn parlament elé ratifikálásra. A finnek és a svédek semlegességének hátterét ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Korábban részletesen is írtunk arról, hogy az Ukrajna ellen indított háborújával Putyin nemcsak magára haragította a nyugati világot, de félelmet keltett azokban az európai országokban, melyek nem részei (még) az észak-atlanti katonai szövetségnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!