Románia feltétel nélkül támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz

2022. május 15. – 09:11

Románia feltétel nélkül támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz
Bogdan Aurescu külügyminisztere március 21-én – Fotó: külügyminisztérium hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Románia fenntartások és feltételek nélkül támogatja Finnország és Svédország gyors csatlakozását a NATO-hoz, ha a két állam hivatalosan benyújtja csatlakozási kérelmét – szögezte le Bogdan Aurescu külügyminiszter. Aurescu a NATO külügyminiszterek Berlinben tartott informális találkozójának első napján, szombaton beszélt erről – írja a G4media.

A szövetséges miniszterek szombati találkozóján Finnország és Svédország csatlakozásának kérdését vitatták meg. A NATO tagországok közül csak Törökország kötné feltételekhez a két ország csatlakozását, a többiek feltétel nélkül támogatnák.

Románia külügyminisztere fontosnak tartja a két északi állam hozzájárulását a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítéséhez a keleti szárnyon.

Az informális megbeszélések, vasárnap az ukrajnai háborúval folytatódnak, valamint napirendre kerül a madridi NATO-csúcstalálkozó előkészítése is, amelyet június 28-30-án tartanak meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai agresszióval sikeresen az észak-atlanti katonai szövetség küszöbére kényszerítette Finnországot és Svédországot, az európai semlegesség két, hagyományosan erős bástyáját. Ezzel a NATO katonai ereje jelentősen nő, az Oroszországgal szembeni feszültségek pedig hosszú távon megmaradnak.