Valóban nem kap orosz áramot a NATO-ba készülő Finnország

2022. május 14. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat hajnalban valóban leállította a villamosenergia Finnországba irányuló szállítását Oroszország. A lépés válaszreakció volt arra, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán Finnország bejelentette, hogy szakítva 70 éves semlegességi politikájával, csatlakozna NATO-hoz.

Az áramszolgáltatás leállítása azonban nem végzetes: orosz árammal a villamosenergia-igény tíz százalékát fedezték, ezt a hazai termelés növelésével és Svédországból érkező importtal pótolni tudják.

Saoli Niinostö finn elnököt Vlagyimir Putyin telefonos megbeszélésen figyelmeztette, hogy Finnország súlyos hibát követ el, ha csatlakozik a NATO-hoz – írta a CNN.

Oroszország számára mindenképp kudarc lenne Finnország – és Svédország – csatlakozása a NATO-hoz. Az orosz balti flotta mozgástere is szűkülne, ráadásul 1300 kilométerrel növekedne Oroszország közös határa a NATO-val.

A finn külügyminiszter a szombati NATO-megbeszélés meghívottjaként közölte, hogy országa továbbra is békés határszakaszt tart fenn Oroszországgal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!