Emberi jogi és LMBTQ-szószóló ügyvédet küld budapesti nagykövetnek Joe Biden

2022. május 14. – 20:15

Emberi jogi és LMBTQ-szószóló ügyvédet küld budapesti nagykövetnek Joe Biden
David Pressman – Fotó: Concordia

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint másfél éve, David Cornstein 2020 szeptemberi lemondása óta nincs az Egyesült Államoknak magyarországi nagykövete, írja a Telex, a helyzet viszont a közeljövőben, egészen pontosan az elkövetkező hónapokban változni fog, miután a Fehér Ház péntek este közölte,

David Pressmant jelölte Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra.

A 45 éves Pressmanról azt érdemes tudni, hogy az épp hatalmon levő Demokrata Párthoz kötődik, de hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában. Jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere.

Korábban számos területen dolgozott nemzetközi szinten. Az 1993-97 között külügyminiszteri posztot betöltő Madeleine Albright mellett emberi jogi tanácsadó volt, majd bekerült a belbiztonsági minisztérium legfelsőbb vezetésébe is. Barack Obama elnöksége idején az ENSZ-ben képviselte Amerika érdekeit: az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekben számos tárgyalást vezetett.

Pressman fontos szerepet játszott a Donald Trump elleni vádemelési (impeachment) eljárásban, ő volt a védőügyvédje az egyik legfontosabb tanúnak, Alexander Vindman alezredesnek. Ő is tanúskodott Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019. július 25-i telefonbeszélgetésének ügyében, amelyben Trump harminc perc alatt nyolcszor kérte az ukrán vezetőtől, hogy vizsgálják ki az akkor még csak elnökjelölt Joe Biden, illetve fia ukrajnai ügyleteit. Vindman később Trumpot, Rudy Giulianit és két korábbi Fehér Ház-alkalmazottat is beperelt megfélemlítés miatt, majd a hadseregből is távozott.

Visszatérve Pressman kinevezésére, szimbolikus lehet, hogy a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben – ez egyértelmű üzenet lehet Washingtonból az Orbán-kormány melegellenessé eltérített pedofiltörvényének ügyében.

Az előző amerikai nagykövet, David Cornstein 2020-as távozása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!