Szijjártó talán megadta az alkualapot az EU-s szankciók magyar támogatására: 750 millió euró

2022. május 13. – 13:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy spanyol lapnak adott interjúban megjelölte Szijjártó Péter azt a konkrét összeget, amennyibe az EU orosz olajra vonatkozó szankciói miatt infrastruktúra fejlesztésére kellene költenie. A külügyi és külgazdasági miniszter szerint az orosz (Urals) típusú kőolajra optimalizált finomítók átállítása a Brent kőolajra 500-550 millió euróba kerül és az átalakítás négy évbe telne. Emellé jön még egy 200 millió eurós összeg az alternatív kőolajforrást biztosító Adria kőolajvezeték bővítésére.

A 750 milliós összeg talán alkualap is lehet ahhoz, hogy a magyar kormány ne ellenezze az EU tervezett szankcióit, amelyek idővel nagyon fájnának Oroszországnak, de költséggel jár az EU-nak is. Jelenleg az orosz energiahordozókra nem vonatkoznak korlátozások, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a csökkentett orosz import mellett nőtt az export, így rekordmagasságokban van az orosz külkereskedelmi többlet, amely az egész évre vetítve a 250 milliárd dollárt is elérheti.

Bővebben itt olvashat erről, az EU és Magyarország alkudozásáról pedig ebből az elemzésünkből tájékozódhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!