Orbán Viktor bejelentette az új magyar kormány névsorát

2022. május 13. – 14:58

Orbán Viktor bejelentette az új magyar kormány névsorát
Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban – Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor befejezte kormányalakítási tárgyalásokat, és megállapodott minisztereivel a következő négy év közös munkájáról – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Tizennégy miniszter kap helyet Orbán ötödik kormányában:

 • Semjén Zsolt, a KDNP elnöke általános miniszterelnök-helyettesként nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter lesz,
 • az Agrárminisztériumot Nagy István,
 • a Belügyminisztériumot Pintér Sándor,
 • az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János,
 • a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf,
 • az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit,
 • a Kulturális és Innovációs Minisztériumot Csák János,
 • a Külgazdasági és Külügyminisztériumot Szijjártó Péter,
 • a Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal,
 • a Miniszterelnökséget Gulyás Gergely,
 • a Pénzügyminisztériumot Varga Mihály,
 • a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti,
 • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként,
 • Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok Rogán Antal felügyelete alá kerültek (erről bővebben itt lehet olvasni).

Orbán Viktort április 29-én kérte fel a köztársasági elnök a kormányalakítási tárgyalásokra. A Fidesz elnöke akkor azt ígérte, ugyanazzal a megközelítéssel alakít kormányt, mint a legutóbbi négy alkalommal: a következő négy év feladatai alapján építi ki a kormány szerkezetét és a választja ki a minisztereket.

Orbán szerint a veszélyek évtizede áll előttünk, háború van, ennek következtében egész Európában emelkednek az árak, komoly energiaválság jelei mutatkoznak, megpróbáltatások előtt állnak az európai gazdaságok, és a járványok korából sem lábaltunk még ki. Azt is mondta, április 3-án az emberek világos döntést hoztak: elvárják az ország vezetőitől, hogy ezekkel a veszélyekkel szemben megvédjék őket, megvédjék Magyarországot. Ki kell maradni a háborúból, és a kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat kell adni, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse elért eredményeit.

Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat tudjon adni. Orbán Viktor ennek a logikának megfelelően alakította ki a kormány szerkezetét, és a kormányt vezető személyeket is ez alapján választotta ki – mondta Havasi Bertalan az MTI-nek.

„Sok új embert is akarok behozni, (…) nagyon sok és mélyreható változás következik, minthogy a világban is sok és mélyreható változás következett be”

mondta Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádióban a kormányalakításról, amikor még szavai szerint az erdő közepén járt. Úgy tűnik, hamar megtalálta a kiutat, szerdán már a Karmelita teraszáról osztott meg képet a leendő miniszterekkel.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt, Szijjártó Péter és Varga Mihály a hivatalos marokkói útjuk miatt nem ültek ott az asztalnál.

A most kihirdetett névsor azt jelenti, megalapozottak voltak azok a találgatások, amelyek szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf új szereplőként helyt kaphat az új kormányban, és az is, hogy visszatérhet Lázár János és Navracsics Tibor. Utóbbi kettővel kapcsolatban a Telex úgy értesült, hogy a várhatóan külön tárcát kapó Területfejlesztési Minisztérium vezetése merült fel velük kapcsolatban, illetve Navracsicsnál logikus lenne, hogy amennyiben létrejön egy, a külügyről leválasztott EU-ügyi tárca, azt ő vezesse. Szalay-Bobrovniczky (Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje) pedig a hadügyért felelhet a listából kimaradó Benkő Tibor helyett.

Új szereplő még Nagy Márton, egykori MNB-alelnök, aki eddig Orbán Viktor gazdasági tanácsadója volt, illetve Csák János, korábbi nagykövet és nagy, állami cégek vezérigazgatója. Nem kapott bizalmat a folytatásra Benkő Tibor honvédelmi miniszter mellett Kásler Miklós, Süli János és Mager Andrea sem.

Ahogyan korábban írtuk, az új kormány teljesen új struktúrával jön létre. A kormányalakítási egyeztetések során egy olyan új struktúra bontakozott ki, amelyben deklaráltan is még fajsúlyosabb lesz a miniszterelnök és közvetlen környezete, vagyis a „központ”, ahová megérkezik a sport, az informatika, az önkormányzatok. Ebben a belső magban Orbán Viktor mellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és agy új „gazdaságfejlesztési tárca” vezetője kap helyet.

A keretet a Facebook-oldalán is kihirdette Orbán Viktor. „Együtt erő vagyunk” – írta a miniszterelnök, aki ötödik kormányát alakítja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!