BBC: legalább kétszer akkora az orosz veszteség Ukrajnában, mint amekkorát beismernek

2022. május 13. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy háború során nehéz pontosan megállapítani, hogy hányan esnek el pontosan, és ezen nem segít, hogy a felek, akiknek a legnagyobb rálátása lenne erre, nem mindig pontos adatokat közölnek. Az ukránok szerint már több mint 27 ezer orosz katonával végeztek, Moszkva viszont legutóbb márciusban adott közre adatokat, és akkor alig több, mint ezer halottról beszéltek.

A BBC orosz irodája február 24-e óta dolgozik azon, hogy pontos képet adjanak az orosz veszteségekről. Most azt írják, hogy 2336 orosz katona halálát tudták megerősíteni. Ehhez hivatalos bejelentéseket, helyi újságok híreit, közösségi oldalakra kitett posztokat figyeltek, és több katona hozzátartozóival is beszéltek. Ennek a 2336 katonának tudják a nevét, rangját, és azt is, hogy melyik egységben szolgáltak.

Ez a szám egyébként kétszer akkora, mint amennyit az orosz kormány márciusban bevallott, de a BBC megjegyzi, hogy a valós szám ennél magasabb lehet, mert ezek csak a biztosan megerősített halálesetek.

Orosz katonák letakarják a 20 éves Nyikita Avrov koporsóját a lugai temetésén április 11-én. A katona március 27-én esett el az invázió közben – Fotó: AFP
Orosz katonák letakarják a 20 éves Nyikita Avrov koporsóját a lugai temetésén április 11-én. A katona március 27-én esett el az invázió közben – Fotó: AFP

A begyűjtött adataikból kiderült, hogy a megerősített halottak 20 százaléka tiszt volt, ami egy nagyon nagy arány. Emögött az állhat, hogy a kommunikációs nehézségek miatt a tiszteknek a megszokottnál nagyobb kockázatokat kell bevállalania.

Több mint 25 százalékuk ejtőernyős vagy tengerészgyalogos, ami amiatt lehet, hogy ezeket az egységeket gyakran úgy vetik be, hogy kisebb esélyük van a visszavonulásra vagy a sebesültek kimentésére.

A legtöbb elesett orosz katona az ország legszegényebb régióiból származik. Csak három moszkvai katona halálát tudták megerősíteni, pedig a fővárosban él az ország lakosságának 9 százaléka.

Bővebben ebben a cikkben írtak, oroszul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!