Görögország betiltja a „meleggyógyító” terápia alkalmazását

2022. május 12. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Görögország szerdán betiltotta a kiskorúak „reparatív terápiáját”, amelynek célja az egyén szexuális irányultságának vagy nemi identitásának elnyomása, és amelyet egészségügyi szakértők, illetve a leszbikus, meleg, biszexuális és transz közösség világszerte károsnak ítéltek – írja a Reuters.

A görög parlament által jóváhagyott törvényjavaslat szerint, ezután a nagykorú pácienseknek pszichológusoknak vagy más egészségügyi szakembereknek kifejezett hozzájárulására van szükségük ahhoz, hogy ilyen kezelést végezzenek rajtuk. A törvény megsértését pedig pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújtják.

Thanos Plevris egészségügyi miniszter a görög parlamentnek azt mondta, egyesek azzal tévesztették meg a szülőket, hogy más szexuális irányultságú kiskorú gyermekük a terápia után újra „normális” lehet. „Ezek a ”kezelések„ nemcsak nem terápiás jellegűek, tudományosan sem alátámasztottak” – mondta a miniszter.

A törvényjavaslat tiltja az LMBTQ és ezen belül a melegek gyógykezeléséről szóló kezelés népszerűsítését is.

A görög kormány 2025-ig végrehajtandó nemzetstratégiai programot dolgozott ki a nemek közötti egyenlőséget elősegítő reformokról. Rajtuk kívül Kanada, Új-Zéland és Franciaország az év elején kriminalizálta a reparatív terápiát.

Plevris hozzátette, Görögország azt tervezi, hogy betiltja azoknak az újszülötteknek a műtéteit is, akik olyan nem tipikus kromoszómákkal születnek, ami miatt nem illeszkednek a normatív férfi-nő meghatározásba. Ezek a csecsemők biológiailag se nem fiúk, se nem lányok, hanem interszexuálisak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!