Két újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

2022. május 10. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a mexikói újságírók lemészárlása, miután két újabb újságírót lőttek le azonosítatlan személyek. A nem háborús övezetben dolgozó média munkások halálos áldozatainak száma 2022-ben 11-re emelkedett az országban – írja a Guardian.

Yesenia Mollinedo Falconit és Sheila Johana Garc Inconit hétfőn délután 3 óra körül ölték meg Cosoleacaque városában, Mexikóvárostól mintegy 350 mérföldre keletre.
A Guardian jelentése szerint Mollinedót, az El Veraz nevű heti kiadvány igazgatóját és Garc Inconi riportert egy kisbolt melletti autóban lőtték le.

A lap szerint a két áldozat megölése tovább duzzasztotta az Andrés Manuel López Obrador Mexikó elnöke körül kialakult botránysorozatot. Az elnököt ugyanis azzal vádolják, hogy nem reagált az erőszakhullámra, és szüntelenül támadta az újságírókat. Illetve, hogy a populista elnök támadásaival az újságírók elleni erőszakos fellépést támogatta.

A Guardian megjegyzi sajtó elleni támadások 85 százalékkal növekedtek az elnök 2018 decemberi hatalomra kerülése óta eltelt három évben. A kettősgyilkosság előtt legutóbb május 6-án találtak holtan egy elrabolt újságírót. Öt hónap leforgása alatt összesen 11 újságírót öltek meg.

Adela Navarro Bello, a Zeta című tijuanai hetilap igazgatója elmondása szerint, jelenleg a Mexikói sajtó kereszttűzbe került a kábítószer-kereskedők és a szervezett bűnözés fenyegetései miatt. „Amikor egy újságírót meggyilkolnak, a társadalom egy kicsit vakabbá és egy kicsit süketté válik” – tette hozzá Navarro Bello, akinek a kiadványa 2006 óta nem fedi fel a riporterei nevét egy oknyomozó történeteik megírásakor, attól tartva, hogy agyonlövik őket.

A Veracruz állambeli Főügyészség Twitteren azt írta, minden vizsgálatot lefolytatnak, hogy felderítsék a gyilkosság hátterét, azonban egyesek szkeptikusak, ők úgy vélik, az ilyen bűncselekmények 90 százalékában az agresszorok büntetlenül megússzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!