A UFC betiltotta rendezvényein a nemzeti zászlókat, valószínűleg az orosz és ukrán lobogók politikai üzenetétől tart

2022. május 10. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MMA, vagyis úgy általában az összes sport egyik legjellegzetesebb vizuális gesztusa, amikor a sportoló a verseny valamilyen pontján hazája nemzeti lobogójába burkolódzik. A gesztus jelentősége nem csak a nemzeti érzelem kinyilvánításában áll, hiszen az amerikai sporttévé-nézők valószínűleg Kamaru Usman miatt tanulták meg, hol van Nigéria, Israel Adesanya miatt azt, hogy hol van Izr… Új-Zéland, Giga Chikadze helyezte fel a mentális térképükre Grúziát, Joanna Jędrzejczyk Lengyelországot. Beneil Dariush pedig minden UFC-rajongóban tudatosította azt, hogy Ninive pusztulása után 2600 évvel is élnek még asszírok.

Azonban vannak olyan zászlók, melyek önmagukban is provokációnak számítanak. Így például amikor 2020-ban az örmény származású amerikai Edmen Shahbazyan mögött az Azerbajdzsánba beékelődő, örmények lakta, nemzetközileg el nem ismert Hegyi-Karabah (más néven Arcah) Köztársaság lobogója fityegett, akkor az azeri és török diplomaták azonnal felháborodottan tiltakoztak a világ vezető MMA-szervezeténél. A UFC erre gyorsan hozott egy olyan szabályt, hogy csak „nemzetközileg elismert” országok zászlójával vonulhatnak ki harcosai.

Az ukrán Marina Moroz ünnepli a kazah Marija Agapova elleni győzelmét a március 5-i, Las Vegasban rendezett UFC 272 gálán Fotó: David Becker / Getty Images
Az ukrán Marina Moroz ünnepli a kazah Marija Agapova elleni győzelmét a március 5-i, Las Vegasban rendezett UFC 272 gálán Fotó: David Becker / Getty Images

Azonban 2022-ben már az orosz vagy az ukrán lobogó, netán egy szimpla Z-betű villantása is olyan súlyú politikai üzenetet hordoz, mellyel a politikai kalamajkáktól irtózó (és épp emiatt meglehetősen sötét politikai erőkkel is üzletelő) UFC nem akar megbirkózni, ezért a szervezet márciusban

szép csendben az összes nemzeti zászlót betiltotta a bevonulási ceremóniákon.

A tiltásra egy darabig csak a képügynökségi fotók nézése közben támadó hiányérzetből lehetett következtetni, azután több bunyós is beszámolt a korlátozásról: Chito Verát például az ecuadori, Randy Brownt pedig a jamaikai zászlótól tiltották el. Brownnak a most vasárnapi UFC 274 gálán tett utalására a rendezvényt követő sajtótájékoztatón rá is kérdeztek Dana White UFC-főnöknél, aki megerősítette a szabályt, de amikor rákérdeztek a döntés okára, akkor nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni:

Tudjátok ti, hogy miért. Ne is menjünk bele ebbe a kibaszott játékba.

Így azután egyelőre csak sejteni lehet, hogy az orosz-ukrán háború érzékeny témájának kerülése sarkallta a UFC-t (netán a szervezet tulajdonosát, a Disney-hez tartozó Endeavort) bizarr intézkedésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!