Sűrű füst szállt fel a Kígyó-sziget orosz állása felől, jelentések szerint ukrán dróntámadás történt

2022. május 7. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sűrű, fekete füst száll fel a Kígyó-szigetről a Planet Labs műholdképén, amelyet az AP tett közzé. A hírügynökség feltételezése szerint elképzelhető, hogy egy ukrán dróntámadás utóhatása látható a képen – ezt alátámaszthatja az is, hogy az ukrán hadsereg egy videót tett közzé támadásáról a sziget orosz állásai ellen.

A Fekete-tengeren fekvő, ukrán fennhatóság alatt álló sziget igen közel fekszik Románia és Ukrajna határához a Duna deltájánál. Az ukrajnai invázió egyik első harci cselekménye volt a sziget elfoglalása orosz részről – ehhez kapcsolódott az azóta elsüllyedt Moszkva cirkálót a faszba küldő ukrán határőrök legendája is. Bár a sziget elfoglalása után bejelentették a védők halálhírét, később kiderült, életben vannak, majd egy fogolycserének köszönhetően visszakerültek Ukrajnába.

A sziget környékén egyébként is megszaporodtak az ukrán támadások: jelentések szerint pénteken a Moszkva után egy újabb orosz hadihajót lőhettek ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!