Több mint 250 milliárd forintot ér az a Putyinhoz köthető luxusjacht, amit lefoglaltak Toszkánában

2022. május 7. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Toszkána északi partjainál, Marina di Carrara kikötőjében vesztegel már szeptember óta az a luxusjacht, amely közvetett módon Vlagyimir Putyinhoz köthető, írja a Guardian. A Scheherezade névre elkeresztelt hajó közel 700 millió dollárt (több mint 250 milliárd forintot) ér, azonban tavaly ősz óta felújítás alatt áll.

A Scheherezade luxusjacht 2019-es próbajáratain – Fotó: Wikimedia Commons
A Scheherezade luxusjacht 2019-es próbajáratain – Fotó: Wikimedia Commons

Most úgy tűnik, nem is láthatja egy ideig az orosz elnök a jachtot, péntek este ugyanis az olasz gazdasági miniszter rendeletben foglalta le a hajót. Bár az erről szóló közleményben nem nevezték meg a hajó tulajdonosát, azt írták, róla, hogy „jelentős gazdasági és üzleti kapcsolatokat ápol az orosz kormány prominens tagjaival, és az EU szankciói által érintett személyekkel”.

A tervek szerint június közepén hagyta volna el a jacht az olasz kikötőt, azonban az olasz hatóságok már március elején a hajó fedélzetére léptek.

A 140 méter hosszú, 2020 februárjában elkészült Scheherezade egyébként a világ egyik legnagyobb jachtja: hat fedélzete van, a fő fedélzeten hat vendégkabin, egy hivatalos étkező, egy szalon-spa, masszázsszobák, szaunák, egy edzőterem, valamint búvár- és horgászfelszerelések. A jachtot két helikopter-leszállóval látták el, valamint „egy úszómedencével, amelynek visszahúzható fedele táncparketté alakítható”, a fürdőszobáiban pedig aranyozott szerelvények találhatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!