Nagyot buktak Boris Johnsonék a helyhatósági választásokon

2022. május 7. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látványosan gyengültek a brit konzervatívok az Egyesült Királyságban tartott helyhatósági választásokon. A Boris Johnson vezette toryk 500 önkormányzati mandátumot veszítettek 11 korábban általuk irányított önkormányzatot is elbuktak. Londonban kulcsfontosságú helyeket vitt el előle a Munkáspárt, míg Dél-Angliában a Liberális Demokraták erősödtek a kozervatívok rovására – írta a BBC.

A párt gyengült Skóciában és Walesben is, előbbiben a függetlenségpárti SNP vitte el a legtöbb helyet, utóbbiban a Munkáspárt, amely összességében 139 mandátummal gyarapodott. Észak-Írországban pedig a Sinn Fainnek van jó esélye arra, hogy a többséget megszerezzék a helyi törvényhozásban.

A pártot vezető Keir Starmer szerint jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat is – igaz, ez csak 2025 elején esedékes. A BBC szerint a Munkáspárt most a szavazatok 35 százalékát hozná el a konzervatívok 30 százalékával szemben. A liberálisok 19 százalékra számíthatnak.

Starmer öröme azonban nem lehet felhőtlen, mert épp vizsgálat zajlik ellene azzal a gyanúval, hogy tavaly áprilisban ő is megsértette a koronavírus miatti korlátozásokat. – ahogyan ez Johnsonnal és környezetének több befolyásos tagjával történt. A durhami rendőrség előzetes megállapítása szerint Starmer nem szegte meg a szabályokat, amikor – egy felvétel tanúsága szerint – sörözött az irodában, de azóta újabb információk merültek fel. Starmer azt mondta, csak beugrott enni, de nem volt az irodában semmiféle közösségi rendezvény, hiszen ezeket a koronavírus miatti korlátozások tiltották.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!