Ukrán miniszterelnök: Oroszország élelmezésbiztonsági válságot idéz elő a gabonatárolók megtámadásával

2022. május 6. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, becslések szerint eddig 600 milliárd dolláros (217 ezer milliárd forintos) gazdasági kárt okozott Ukrajnának az Oroszország által ellenük indított háború. Smihal szerint ennek a nagy részét „az agresszor pénzével” kellene fedezni.

Ukrajnának havi 4-5 milliárd dollárra van szüksége csak ahhoz, hogy kipótolja a költségvetési hiányt – mondta Smihal, hozzátéve, hogy komoly csapás érte az ukrán gazdaságban (és egyébként a globális élelmiszer-ellátásban is) fontos gabonaexportot, miután a legnagyobb gabonatárolóik közül hatot ért rakétatalálat.

„Oroszország élelmezésbiztonsági válságot idéz elő. Most több millió tonna gabonánk van elzárva a kikötőinkben.”

A támadások mellett az is közrejátszhat mindebben, hogy médiajelentések szerint az oroszok több százezer tonna gabonát lophattak el, és egész járműparkokat visznek el az ukrán gazdáktól.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!