Putyin állítólagos barátnőjét is szankcionálhatja az EU

2022. május 6. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az Európai Unió Oroszországot célzó hatodik szankciós csomagjáról leginkább azért esik szó, mert az Európai Bizottság próbálja néhány tagállam – köztük a leghangosabban Magyarország – ellenkezése ellenére belemanőverezni az olajembargót, a tervezett csomagnak más elemei is lennének.

A CNN értesülései szerint egy ilyen elem lehet, hogy felkerül a szankcionált személyes listájára Alina Kabajeva, akiről régóta az a hivatalosan meg nem erősített vélekedés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeretője és eltitkolt gyermekei anyja. Áprilisi médiaértesülések szerint az Egyesült Államokban is felmerült ez a lehetőség, de az amerikai szankciókat végül nem terjesztették ki Kabajevára.

A CNN forrásai ugyanakkor jelezték, hogy még semmi sincs kőbe vésve, a csomag elfogadásáig még kerülhetnek le nevek a listáról, és újak is kerülhetnek fel rá. Egy másik felmerült név Kirill pátriárkáé, mert az orosz ortodox egyház vezetője – volt KGB-ügynök – hangos Putyin-támogató, és az ukrajnai háborúban gyakorlatilag átvette az inváziót legitimálni igyekvő állami narratívát. Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádiónyilatkozatában már jelezte is, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni a Kirill elleni szankciót, mert szerinte ez a vallásszabadságot veszélyeztetné.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!