Lapértesülés: Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól

2022. május 6. – 14:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is importálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek – írta pénteken a Vecernji List című horvát napilap brüsszeli tudósítója, nem hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap megkeresésére az INA horvát olajipari vállalat közölte: a vákuum gázolaj (VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban a felhasználásra optimalizálták. A VGO ellátási forrásai korlátozottak. Ezért az INA továbbra is elkötelezett a vásárlása mellett, ahogyan ezidáig is az volt – írták.

Ahogy korábban írtuk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bizakodó, hogy sikerül keresztülvinni az olajembargós is tartalmazó szankciós csomagot, amelyet a magyar kormány vétózni tervez. Sajtóértesülések szerint a vonakodó tagállamok további haladékot kaphatnak: Magyarország és Szlovákia 2024 végéig, Csehország 2024 közepéig importálhatná még az orosz olajat.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!