Az oroszok csak kis előrelépést tudnak felmutatni a Kelet-Ukrajnában

2022. május 6. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz csapatok „némi kis előrelépést” értek el a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, leginkább annak északi részén, de ez a mértékű haladás elmarad attól, amit Oroszország eddigre elérni remélt; az ukrán ellenállás továbbra is erős – mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Közben a brit védelmi minisztérium is kiadta a szokásos napi helyzetértékelését, eszerint

  • az oroszok már második napja folytatják a mariupoli Azovsztal acélmű elleni támadást, annak ellenére, hogy a hivatalos narratíva szerint csak elszigetelni akarják, nem elfoglalni;
  • az Azovsztal és ezzel Mariupol teljes elfoglalása azért élénkülhetett meg újra, mert közeledik a május 9-i győzelem napi ünnepség, amelyre Vlagyimir Putyin valamilyen szimbolikus győzelmet akar felmutatni;
  • ezek az intenzív támadások azonban nagy kültségekkel járnak orosz oldalon, mert az ukrán ellenállás továbbra is aktív az Azovsztalban, a veszteségek pedig hátráltatják az orosz terveket a Donbasz déli részén.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!