Amerikai hírszerzési információk segíthették a Moszkva cirkáló elsüllyesztését

2022. május 6. – 08:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moszkva elsüllyesztése nagy fegyvertény volt az ukrán hadseregnek. A CNN forrásai most azt állítják, hogy amikor az ukránok felfedezték a hajót a Fekete-tengeren, az amerikaiaktól kértek segítséget annak igazolásában, hogy valóban a Moszkváról van-e szó, az amerikai hírszerzés pedig segített ebben, és a cirkáló pontos helyéről is információt adott át. Az azonban nem világos, hogy az Egyesült Államok tudta-e, hogy az ukránok támadásra készülnek a Moszkva ellen – állítják a források.

Az Egyesült Államok mindenesetre egyre hathatósabb hírszerzési segítséget nyújt Ukrajnának: ahogy korábban írtuk, a likvidált orosz tisztek szokatlanul nagy számához is köze lehet az amerikai információátadásnak – bár ez utóbbit az amerikai védelmi minisztérium friss reakciójában tagadta.

(CNN)

Frissítés: az amerikai védelmi minisztérium azt is tagadta, hogy a Moszkva elsüllyesztésében segédkeztek volna hírszerzési információval. „Nem adtunk konkrét célzási információkat Ukrajnának a Moszkvához. Nem vettünk részt az ukránok döntésében, hogy csapást mérjenek a hajóra, vagy az általuk végrehajtott műveletben. Nem volt előzetes tudomásunk arról, hogy Ukrajna célba akarta venni a hajót. Az ukránoknak megvannak a saját hírszerzési képességeik az orosz haditengerészeti hajók követésére és célba vételére, ahogy ebben az esetben is tették” – mondta John Kirby szóvivő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!